股市隨筆

        今天共有三篇網誌,標題是「股市隨筆」,「中國富強之路 ( 23 )」及「漢字的故事:<車輛,道路和船隻 ( 5-13 )>」。

        昨天恒指升252點,成交951億。上證指數升134點,成交5931億。

        昨天A股是期指結算日,原來有人擔心會不會做淡的又大舉出動,最後風平浪靜,上證升了3.5%,A股期指雖然低水幅度仍大,可能因為停牌的公司多,市場有些不安,預計它們復牌股價會跌,至於1500家A股上市公司停牌,後來又有傳言,指是證監授意它們停牌,以免跌勢失控,這些消息不知真偽了。

        成交縮小到少於1000億,港交所就不是那麼值錢,對港交所前景大行的看法相差甚大,看得最淡是高盛,目標價僅220元/股,最高的看330元/股,誰對誰錯神仙都難判,我不太喜歡港交所,照理它有專利權,對務有保障,但港股成交波動太大,又有買LME那些事,如看得非常長線應是好股,但股價波幅太大,大藍籌而波幅如此大,很少見。

        希臘危機舒緩,匯豐 (0005) 升回70元。

        昨晚看看道指成份股,銀行股祇剩了一家,JP Morgan Chase,還有一家The Travelers,算是金融公司,做保險的,JP Morgan今年來股價升了不少,銀行業應該渡過了低潮。

廣告

4 responses to “股市隨筆

  1. 曾經有唔少朋友想我教佢投資
    http://forum8.hkgolden.com/view.aspx?type=FN&message=5950096&page=3
    ……

    港股自從跟錯大佬(支那)之後講真接近無投資價值
    2013,14年停過一期全力玩美股
    2014年尾返黎,都係抱住100%投機心態黎玩

    你識炒波幅,上上落落快回報可以幾高
    但係你唔貼市,諗住買堆野長渣?
    你問下四月五月入市個班就知咩事,有幾多人仲賺緊錢?

    華倫士 :

    你覺得四月五月先入市果班係咩人?斷估都唔係價值投資掛,
    大家從一開始既諗法都唔同,你係top-down,
    value investing係bottom-up,係從公司本身出發,而唔係市,
    任何一種bottom-up既玩法都唔會試圖預測大市,都係買入然後持有,
    平果時唔買,貴果時先買,個logic本身已經係錯

    我唔係話top-down唔好,我想講既係bottom-up就唔可以做呢樣野,
    升果排你未必會買,但跌完之後果個反彈你都唔會錯過,
    短期逐利從來都唔係我果回事,我concern既係係長期投資生涯,
    點先可以做到跑贏大市既年回報,要知道個回報係會比跌市offset

    上上落落回報係好搵呀,你識得係四月前入,最高位放,低點再入番,
    轉幾轉都倍數計啦,咁你年年咁玩又搵到錢,不出幾年肯定發左啦,你有無聽過呢D人?
    如果成件事係可行,長遠回報點都反映到出黎,50%回報一年,十年都57倍,
    潛在風險短期未必可見,但計埋入去成個數已經唔同

    我諗起一樣野,D人話股票係高風險,如果股票係高風險,長期回報就唔會咁高,
    因為風險已經反映係個結果到,offset哂,
    如果你話波動係風險,但都係短炒先會令波動變成風險,
    波動對長揸有咩影響?

  2. 保持股市穩定
    http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150719/00184_001.html

    港府在亞洲金融危機時購入港股,其後成立盈富基金,將之證券化來逐步把政府注資撤走。

    一是透明化但沒有時限,在市場情況容許下,政府才逐小地撤資;二是把撤資的時間拉長,股市可較長期地穩定。政府實在也借盈富基金賺了大錢,一舉兩得。北京的決策者應參考香港實戰的經驗,不要盲聽教科書指揮。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s